Какво е целева страница и как можете да я използвате?

Какво е целева страница и как можете да я използвате?

Основата цел на всеки онлайн маркетинг е привличането на посетители към вашия уеб сайт и превръщането им в клиенти. За постигането на това се използват много различни стратегии, като оптимизация за търсачки (SEO), маркетинг в социалните медии, PPC реклама (плащане на клик), но в крайна сметка резултатът трябва да е един и същ. Голяма част от рекламните кампании в Интернет разчитат на използването на целеви страници за генериране на потенциални клиенти и реализации.

Създаването на целеви страници (Landing Page) е един от най-ефективните начини за привличане на нови клиенти и увеличаване на приходите. По-долу ще обсъдим какво представлява целевата страница и как можем да извлечем максимума от нейното използване.

Какво е целева страница?

Целевата страница е самостоятелна интернет страница, която се използва в дигиталния маркетинг за привличане на потенциални клиенти и стимулиране на реализации. В повечето случаи потребителите достигат до целевата страница, след като кликнат върху връзка в реклама. Целевата страница включва ясен призив за действие (CTA), който подканва посетителите да се регистрират в сайта или да пазаруват.

Целевите страници се разделят на два основни типа:

  1. Страници за генериране на потенциални клиенти. Този тип целеви страници се използват  за събиране на данни за потенциални клиенти, като имена и имейл адреси. Обикновено те подканват потребителите да се регистрират в сайта, като например за онлайн бюлетин.
  2. Целевите страници с кликване. Използват се за насочване на потенциални клиенти към продуктова страница или ги отвеждат направо в количката за извършване на покупка.

Кога е добре да използваме целеви страници?

Нека разгледаме някои от случаите в които е добре да използваме целеви страници и за кои маркетингови стратегии те работят най-добре.

1. PPC реклами

Когато става въпрос за използване на PPC реклами или плащане на клик, целевите страници са абсолютно задължителни. PPC е онлайн реклама, която използват собствениците на уеб сайтове, за да рекламират своите продукти и услуги. Кликвайки на рекламата, потребителите отварят линк, който води към целева страница, която се фокусира върху точно определен продукт или услуга. Използването на целеви страници ви позволява да насочите вашата целева аудитория към подходящото съдържание, което да отговаря на заявките за търсене, вместо просто да ги пренасочите към началната страница на вашия уеб сайт.

2. Реклами в социалните медии

Социалните медии са друго място, където можете да използвате целеви страници. Рекламите в социалните медии използват целеви страници за насочване на потребителите към намиране на информация за продукти или услуги. Тези целеви страници са подобни на страниците използвани при PPC рекламата. Също така можете да използвате целеви страници и в съдържанието, което споделяте в акаунтите си в социалните медии. Когато създавате публикация с призив за действие (CTA) или подканвате вашите последователи да се регистрират за нещо, можете да ги насочите към определена целева страница.

3. Публикации в блогове

Блогът към вашият уеб сайт представлява чудесна възможност за привличане на посетители към сайта. Вмъкването на CTA (Call to Action) бутони в съдържанието на вашите публикации, които приканват потребителите към конкретно действие може да  се използва за стимулиране на реализации. Използването на връзки в публикациите в блога, които да водят към конкретни целеви страници помага в процеса на превръщане на посетителите в клиенти и осигурява повече продажби за вашата компания.

4. Имейл маркетинг

Имейл маркетингът е страхотен начин за насочване на посетители към вашите целеви страници. Имейлите изпращани към вашите потенциални клиенти трябва да водят до конкретна целева страница, на която те да могат да изпълнят всяка задача, за която имейлът ги е насърчил да изпълнят. Пример за това е изпращане на имейл, който подканва потребителите да завършат своята поръчка на артикули от количката, които са харесали и добавили преди време.

Какви са предимствата от използването на целеви страници?

Ползите от използването на целеви страници за вашите маркетингови кампании са много. В този раздел ще разгледаме как целевата страница може да бъде от полза за вашия бизнес.

Целевате страници увеличават реализациите

Целта на целевата страница е да стимулира и подканва потребителите да преминат към следваща стъпка, като задава ясно действие, което те да предприемат. Повече реализации обикновено водят до повече клиенти и продажби, а това е от полза за вашия бизнес.

Целевите страници ви предоставят допълнителна информация за целевата аудитория

Целевите страници ви предоставят ценна информация за поведението на потребителите. Тази информация ви помага в опознаването на целевата аудитория, а това води до подобряване на цялостната ефективност на вашите маркетингови стратегии и кампании.

Целевите страници разширяват вашият списък с имейл абонати

Изплзването на формуляр, който изисква от потребителите да предоставят своя данни, като имейл и име, ще ви помогне лесно и бързо да разширите списъка си с абонати. По-късно можете да използвате този списък за да изпращате по-персонализирани имейли към вашите потенциални киенти.

Целевите страници могат да се тестват

Можете да използвате различни дизайни за вашите целеви страници и да определите кои варианти работят най-добре за вашата целева аудитория. Използването на A/B тестване е доказан метод за привличане на повече потенциални клиенти и контакти за вашия бизнес.

Целевите страници могат да бъдат измерени

Използвайки целеви страници можете да научите повече за вашата целева аудитория, разглеждайки и анализирайки как потребителите взаимодействат и се ангажират със страницата ви. Така ще можете да определите дали е необходимо да направите промени за постигане на по-високи реализации за в бъдеще.

Целевите страници създават яснота около вашата оферта

Едно от най-големите предимства на целева страница е възможността за създаване на ясно фокусиран дизайн около вашия продукт или услуга, който ви позволява да добавите контекст към вашето маркетингово предложение.

Добри практики при създаване на целева страница

Целевата страница е незаменим инструменти за привличане на потенциални клиенти и стимулиране на реализации, но все пак някои целеви страници са по-ефективни от други. Нека разгледаме няколко важни елемента, от които се нуждаете, за да проектирате и създадете своята целева страница.

1. Персонализиране

В повечето случаи потребителите достигат до определена целева страница следвайки връзка от реклама, която най-добре отговаря на тяхната заявка за търсене. Вашите посетители идват с конкретна цел и целевата страница трябва да им предложи всичко необходимо за постигането на тази цел. Именно за това вашата целева страница трябва да е уникална за всяка кампания.

2. Един призив за действие

Вашите целеви страници трябва да държат потребителите фокусирани и да ги насърчават в предприемането на конкретно действие, посредством кликването върху един бутон. Въздържайте се от използването на повече от един призив за действие (CTA) във вашите целеви страници, тъй като това може да обърка посетителите и да ги накара да напуснат страницата.

3. Добър визуален дизайн

Целевата страница трябва да изглежда добре за да вдъхва доверие във вашата компания и да ангажират посетителите. Създайте целеви страници, които описват вашата марка, като изполвавате подходящи визуални елементи и цветови схеми в дизайна, висококачествени изображения, графики и видео съдържание. Изполвайте ясно открояващ се от останалата част на съдържанието на страницата бутон за действие (Call-to-action).

4. Уникално предложение за продажба (USP)

Успехът на вашата маркетингова кампания зависи от способността ви да определите с какво вашата марка или компания се отличава от останалите. Когато потребителите посетят вашата целева страница може да се колебаят дали да купят вашите продукти. За да ги убедите, кажете им кое отличава вашия продукт или услуга от конкуренцията и какво ги прави толкова привлекателни. Обикновенно това се постига чрез заглавието на страницата и използването на поддържащи заглавия (подзаглавия). Заглавието е основен елемент от всяка целева страница и е първото нещо, което потребителите виждат. Създайте кратко и ясно заглавие, което да отговаря на съдържанието на вашата страница, достатъчно убедително, за да накара посетителите да искат да научат повече. За да предоставите допълнителна информация на посетителите можете да използвате подзаглавия.

В тази статия описахме какво представляват целевите страници и начините по които можете да ги използвате в своя полза.  Изграждането на качествени целеви страници, трябва да бъде важна част от вашата маркетингова стратегия. Използвайки тези съвети, можете да създадете ефективни целеви страници за вашия бизнес, които да ви помогнат в генерирането на потенциални клиенти и увеличаване на реализациите.